Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który idealnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie w największym stopniu właściwe? Na ogół jest tak, że najprzyzwoiciej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o właściwej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja Kraków centrum
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik różnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak też Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, w takim razie zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są kolejnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.